Chatten in de chatbox is meestal gezellig tijdsverdrijf. Maar zoals bij alles moet je voorzichtig zijn met wat je doet, vertelt en deelt met vreemden. Dat geldt dubbel op een chatbox. Chat daarom veilig en wees je bewust van de risico's in de chatbox, laat je tot niks verleiden wat je niet vertrouwt en gebruik als hulp hierbij deze regels:

Wees ALTIJD

 • Kritisch en op je hoede tijdens het chatten
  Er zijn altijd chatters op een chatbox die zich anders voordoen dan wie ze daadwerkelijk zijn. Dat kan zijn over leeftijd, maar ook over geslacht, baan, hobby, type mens, inkomen, etc.
 • Voorzichtig met je prive-informatie
  Geef nooit persoonlijke informatie aan vreemden op de chat, ook niet in priveconversaties.
 • Bewust op misbruik
  Naast onschuldige chatters zoals jijzelf zijn er ook personen op de chat die uit zijn op jouw gegevens/foto's om geld te verdienen of om andere onfrisse redenen.    

Geef NOOIT

 • Je e-mailadres aan onbekenden op de chatbox
  De kans is groot dat je adres op spamlijsten terecht komt en je mailbox volloopt met spamberichten.
 • Een foto van jezelf aan onbekenden op de chatbox
  Iemand kan die verder verspreiden of je daarmee chanteren met alle vervelende gevolgen van dien.
 • Je telefoonnummer aan onbekenden op de chatbox
  Als diegene je nummer verspreidt loop je het risico constant door vreemden gebeld te worden. De enige oplossing is dan een nieuw nummer te nemen.
 • Je Facebook, Whatsapp, Kik, Snap of andere social info namen, nummers of IDs
  Ook daar kan en zal eenvoudig misbruik van worden gemaakt.
 • Het wachtwoord waarmee je inlogt op de chatbox, ook niet aan admins
  Tjat.nl zal nooit vragen om je wachtwoord.

Klik NOOIT

 • Op onbekende links in de chatbox
  Admins monitoren de chat, maar kunnen nooit 100% voorkomen dat er links worden geplaatst in kamers van de chatbox. Deze links verwijzen vaak naar sites of foto's of advertenties of aanbiedingen of diensten, soms van schaarsgekleede mooie dames. Maar het echte doel is het installeren van virussen of gevaarlijke software op jouw device.
  (Een device is een mobiel, tablet, laptop, PC, Smart-TV of ander type computer met Internetmogelijkheden)
  De installatie gebeurt onzichtbaar en direct op het moment dat je op de link klikt! Je device kan daardoor voorgoed onbruikbaar worden, al je informatie op je device kan gelezen en misbruikt worden en je device kan onmerkbaar deelnemen in hack-aanvallen met als gevolg hoge abonnementskosten en snelle batterij-leegloop.
  LET OP! Een virusscanner op je device geeft nooit 100% bescherming.
  Een virusinfectie of installatie van schadelijke software door het klikken op een link kan met ALLE merken en type devices gebeuren. Dus ook met Apple-Macs, Iphones, Android- en Linux devices.

Ga NOOIT

 • In op een uitnodiging in de chatbox om snel geld te verdienen 
  Dit zijn ALTIJD scams van personen die uit zijn op geld, foto's, prive-informatie of sex.
 • In op aanbiedingen van andere chatters in de chatbox die jou heel speciaal en aardig vinden en je een kans gunnen zoals bijvoorbeeld:
  Fotograven, modellenbureau's, regisseurs, muziekproducers, masseurs, klussers, etc. die je gratis of voor kleine bedragen beloven een foto-shoot of auditie te geven, bekend of rijk te maken, te genezen of te behandelen of goedkoop een produkt of dienst te leveren.
  Dit zijn ALTIJD oplichters die uit zijn op geld, sex of informatie.
 • In op een uitnodiging voor cammen via Skype
  Zonder dat je het merkt wordt een filmpje gemaakt van alles wat je doet voor je webcam en daarna wordt dit zonder jouw toestemming geupload naar bv Youtube of een andere video-dienst of je wordt om geld gevraagd om dit te voorkomen. Dit overkomt zowel mannen als vrouwen.

Is het bovenstaande je overkomen lees dan het volgende

 • Informeer via een priv├ębericht direct een admin of moderator op de chatbox
 • Vermoed je dat jouw informatie wordt misbruikt of zonder jouw toestemming wordt gedeeld in de Tjat.nl chatbox chat, informeer dan direct een admin op de chatbox en doe aangifte bij politie.
 • Denk je dat jouw device geinfecteerd is door onbekende software door het klikken op een link, zet het dan direct helemaal uit en indien aanwezig koppel de netwerkverbinding los. Ga naar een gerenomeerde winkel of bedrijf en laat je device daar controleren. Zelf een virusscanner draaien geeft geen garantie dat alle schadelijke software herkend en verwijderd wordt!
 • Ben je het slachtoffer geworden van fraude of dreigt iemand iemand foto's of video's van je te misbruiken, doe dan direct aangifte bij politie.
 • Ben je minderjarig en ondervind je een situatie zoals hierboven beschreven, informeer dan ALTIJD eerst je ouders, voogd of hulpverlener, hoe vervelend de situatie ook lijkt te zijn.
 • Op de EOKM site voor online misbruik Helpwanted.nl kan je anoniem hulp en advies vinden: LOGO Helpwanted

Samenwerking Tjat.nl en het EOKM

Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (https://www.eokm.nl) is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de veiligheid van jongeren op Internet. Tjat.nl werkt samen met het EOKM om online misbruik van jongeren op de chatbox tegen te gaan. Daarom hebben we afspraken gemaakt voor het direct en snel melden van misstanden op de chatbox. Wanneer admins en moderators van Tjat.nl meldingen ontvangen over ongewenste seksuele toenadering, afpersing met naaktbeelden of andere vormen van online seksueel misbruik dan wordt dit gemeld bij het EOKM. In samenwerking met polittie onderzoeken zij welke verdere acties genomen worden. Een mogelijkheid is dat politie op basis van deze meldingen overgaat tot opsporing en vervolging van de daders.

Tjat.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk of aansprakelijk voor geestelijke, lichamelijke of financieel geleden schade door chatters van de Tjat.nl chatbox door bijvoorbeeld:

 • Het bewust of onbewust delen van (prive)informatie van chatters zoals telefoonnummer, social-info-namen, -nummers en -IDs, foto-afbeeldingen en videofilmpjes en -streams van chatters.
 • Het door chatters klikken op links met alle gevolgen voor het gebruikte device en persoon.
 • Het accepteren van diensten of producten die in de kamers van de chatbox worden aangeboden. Tjat.nl biedt zelf of via derden nooit diensten of producten aan in kamers van de chatbox. Tjat.nl toont alleen advertenties op pagina's van de Tjat.nl website.
 • Het bedoeld of onbedoeld geven van elke vorm van (prive)informatie waaronder ook foto en video.van chatters aan andere chatters.
 • Het hebben van ontmoetingen tussen chatters gemaakt op de chatbox. 
 • Incorrecte of onjuist ingevulde profielen van chatters.

Zie voor meer uitleg hierover ook onze disclaimer pagina. Tjat.nl probeert zo duidelijk mogelijk te zijn met uitleg. Mocht je toch nog vragen hebben ga dan naar onze contactpagina.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de risico's van een chatbox. Chat veilig en bewust.